Hibaüzenet

Notice: Undefined index: hide_empty_regions ds_entity_variables() függvényben (/var/www/clients/client2/web54/web/sites/all/modules/ds/ds.module 845 sor).

Polgármesteri köszöntő

 

"A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára." (Szent-Györgyi Albert)

 

Tisztelt Hódmezővásárhelyi Polgárok!

Szent-Györgyi Albert gondolatai megvilágítják az ember és természet kapcsolatának törékenységét. Fontos, hogyan viszonyulunk a környezet értékeihez és hogyan kezeljük természeti erőforrásainkat. Tiszteletteljes óvatosság, felelősségteljes döntések, hosszú távú koncepció jelöli ki a helyes utat. Sajnos az ipari termelés megnövekedésétől kezdve az elmúlt évszázad jelentős hányadában társadalmunk elfogadta azt a szükséges rossznak tartott alaptörvényt, hogy a fejlődés a környezet erőforrásainak egyre intenzívebb kihasználásával jár együtt. A felfogást csak igen lassan sikerült felváltania annak a nézetnek, mely már a kihasználás és kizsákmányolás veszélyeire figyelmeztet bennünket.

Napjainkban egyre inkább újszerű megközelítésmódra van szükség. A fejlődéshez ma már szorosan hozzátartozik a fenntarthatóság követelménye, a környezet megóvása, a hagyományok tisztelete is. Rendkívül fontos, hogy megvédjük azon értékeinket, melyek hagyományainkban gyökereznek, legyen szó kulturális vagy természeti értékeinkről. Csak ezen elvek szem előtt tartása révén valósítható meg az élhető lakhelyünk kialakítása, melynek alapeleme a biztonságos, minőségi környezet és az értékeinkkel történő felelősségteljes bánásmód.

Fontos felismerni, hogy összefogás nélkül nehéz megállítani a természet erőforrásainak felélését. A környezetvédelem tudatosításának fontosságát felismerve valósult meg Hódmezővásárhelyen a Hunyadi utca 3. szám alatt a fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Non-profit Információs Központ,  amely az egyéni cselekvés kereteitől elrugaszkodva a társadalom figyelmét is a környezettudatos életmódra kívánja felhívni. A központ korszerűen felszerelt teremmel, könyvtárral, rendszeres képzésekkel áll a lakosság rendelkezésére, egyúttal lehetőséget biztosít a Hódmezővásárhelyen élők minden korosztálya számára arra, hogy mind épített, mind természetes környezetük tudatos, kímélő használóivá váljanak.

Természeti örökségünk és a környezeti értékek megőrzése az élővilág, az emberi egészség és életminőség szempontjából alapfeltétel. Mindezen tudás, kompetencia, attitűd kialakításával, a környezet állapota, veszélyeztetettsége iránti érdeklődés, féltés kialakításával városunk környezete élhetőbbé tehető, mely mind egészségünk, mind Földünk védelmének alappillére.

Oscar Wilde szavaival egyetértve úgy gondolom, hogy "a természet nem a vagyontárgyunk, hanem úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk." 

                                                                                                                Almási István polgármester

A fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Non-profit Információs központ fejlesztése Hódmezővásárhelyen [KEOP-6.2.0/B/09-2010-0018]